Skip to content

Η Εκκλησία του πατέρα μου

by Anastasios Hudson on February 4th, 2011

Πολλές φορές οι ορθόδοξοι άνθρωποι θέλουν να παραμείνουν με αυτό που έχουν μάθει από τους γονείς τους. Συνήθως αυτό είναι καλό, όπως μαθαίνουμε από πείρα, παρατήρηση, και επανάληψη. Η Ορθοδοξία είναι όχι μόνο ένα σύνολο δογμάτων, αλλά είναι και ένας τρόπος ζωής. Πώς κάνουμε το σταυρό μας, πώς νηστεύουμε, και ποια τραγούδια τραγουδάμε γύρω από τις εορτές κτλ, είναι όλα τα παραδείγματα των πραγμάτων που μαθαίνουμε στο σπίτι.

Μερικοί άνθρωποι της ελληνικής καταγωγής γνωρίζουν την Εκκλησία του παλαιού ημερολογίου, ή την Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών (ΓΟΧ), αλλά είναι διστακτικοί να εκκλησιάζονται εκεί διότι νομίζουν ότι δεν είναι η εκκλησία των γονέων τους. Αλλά εάν οι γονείς μας (ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας) γεννήθηκαν πριν από το 1924, γεννήθηκαν πραγματικά στην Εκκλησία του παλαιού ημερολογίου. Το 1924, οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκατέλειψαν το παλαιό ημερολόγιο και υιοθέτησαν το Νέο. Οι περισσότεροι ιερείς ακολούθησαν την αλλαγή διότι ήταν μισθωτοί της κρατούσας Εκκλησίας και δεν ήθελαν να χάσουν το μισθό τους. Αλλά παρά ταύτα πολλοί Χριστιανοί (σε μερικά μέρη 25%) και μερικοί ιερείς απέρριψαν αυτήν την αλλαγή. Η αλλαγή του ημερολογίου απαγορεύθηκε ήδη από τρείς Οικουμενικές Συνόδους στο 16ο αιώνα. Οι μοντερνιστικοί επίσκοποι της κρατούσας Εκκλησίας ήξεραν ότι με αυτή τη αλλαγή του ημερολογίου θα ανοίξουν την πόρτα σε πολλές άλλες αλλαγές. Μετά από τα γεγονότα του 1924, μερικοί επίσκοποι και ιερείς επέστρεψαν τελικά στο παλαιό ημερολόγιο μετά που κατάλαβαν το λάθος τους. Η Εκκλησία του παλαιού ημερολογίου συνεχίζει μέχρι σήμερα, και τώρα και έχει μια κοινότητα εδώ στο Greenville!

Η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία των ΓΟΧ δεν είναι διαφορετική από την Εκκλησία των πατέρων μας, είναι η Εκκλησία του νέου ημερολογίου που αποκόπηκε από τη Ορθόδοξο Εκκλησία όπως ήτανε στην Ελλάδα πριν από το 1924. Οι παππούδες μας ακολούθησαν την αλλαγή του ημερολογίου ή κατ’ ανάγκη, ή διότι δεν κατάλαβαν το θέμα. Αλλά οι πατέρες τους ήταν με το παλαιό ημερολόγιο, και έτσι εάν θέλουμε πραγματικά να ανήκουμε στην εκκλησία των προπατόρων μας, πρέπει να επιστρέψουμε στο παλαιό ημερολόγιο. Έχουμε το δικαίωμα να διορθώσουμε την αλλαγή που επιβάλλανε στην Ελλάδα το 1924, και αυτό θα έχει τεράστια πνευματικά οφέλη στις ζωές μας να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή Ορθοδοξία.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο όμως, εάν δεν επισκέπτεστε την ενορία μας, δεν θα είστε στη θέση ποτέ να δείτε για τον εαυτό σας τι είμαστε. Δεν έχετε τίποτα να χάστε από μια επίσκεψη. Περιμένουμε να σας δούμε στην επόμενη θεία λειτουργία μας!

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS